Het 4G netwerk van Vodafone werd afgelopen maandag beschikbaar gesteld aan selecte groep gebruikers in Nederland. Het gaat voornamelijk om Vodafone gebruikers die woonachtig zijn in de grotere steden binnen de Randstad. Alle gebruikers van Vodafone die een Vodafone Red abonnement hebben afgesloten zullen op den lange duur beschikken over 4G mobiel internet. Het netwerk van Vodafone biedt echter nog lang niet overal in Nderland 4G ondersteuning aan. Het is niet bekend wanneer Vodafone verwacht een volledige dekking te kunnen aanbieden aan haar klanten.

Dat juist vandaag het 4G netwerk van Vodafone live gaat, is nogal merkwaardig aangezien de telecom provider zelf hierover geen woord heeft gerept. De eerste aankondiging was afkomstig van een Nederlandse nieuwssite die een speciale pagina op de website van Vodafone ontdekt had. Op deze pagina is te lezen dat vanaf 5 augustus 4G internet live gaat en klaar voor gebruik is.

Inmiddels Vodafone zelf ook aangegeven dat het netwerk live is gegaan. Mocht je in de buurt van de Randstad wonen, dan is het zeker de moeite waard om op je smartphone te kijken of je al gebruik kunt maken van 4G internet. Maar ook als je nog niet gebruik kunt maken van 4G internet heeft Vodafone goed nieuws. De telecom provider heeft de snelheden van het reguliere 3G internet verhoogd. Waar de gemiddelde snelheid van 3G internet wereldwijd rond de 1.8 Mb/s ligt en voorheen de snelheid bij Vodafone rond de 2.9 Mb/s lag, is de snelheid van 3G netwerk bij Vodafone sinds afgelopen maandag verhoogd naar 7.2 Mb/s. Dit is niet zo vlot als 4G internet maar het is nog steeds een begin.

Je zult er ook mee rekening moeten houden dat het mogelijk is dat jouw smartphone geen 4G/LTE chip bevat. Alleen de nieuwere, high end toestellen op de markt hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van 4G netwerk. Vodafone is de tweede telecom provider in Nederland met een live 4G netwerk. Het netwerk van KPN ging begin dit jaar al live. De netwerken van T-Mobile en Tele2 moeten nog live gaan.