Het ziet er naar uit dat het betalen met de smartphone eindelijk ook in Nederland serieus genomen wordt. De drie grootste Nederlandse banken van Nederland houden een test met het betalen via een smartphone in Leiden. De test zal binnen twee weken van start gaan.

Hoe zijn de banken van plan om de test uit te voeren? De banken zullen aan duizend klanten van de bank een Samsung Galaxy Express toestel krijgen. Deze smartphones beschikken over de mogelijkheid om draadloos te betalen op plekken waar een NFC scanner staat.

Het is de bedoeling dat deze klanten de komende weken dan 25 of meer maal hun smartphone gebruiken om af te rekenen. Uiteraard zullen verschillende winkels in Leiden aangepast worden op deze test door de winkels te voorzien van NFC scanners. Sterker nog, in deze winkels zal het alleen mogelijk zijn om met de smartphone af te rekenen als het totaal onder de 25 euro komt.

Naast een gratis smartphone krijgen de klanten ook nog eens een abonnement op de muziekdienst Spotify cadeau. Het zal dus niet al te moeilijk zijn voor de Nederlandse banken om gewillige proefpersonen te vinden die mee willen werken met het testen van betalen via smartphone.

De drie grote Nederlandse banken willen uiteindelijk er naar toe werken dat alle kleine betalingen straks per smartphone afgerekend worden. Het ziet er dan ook naar uit de smartphone een soort vervanger van de chipknip wordt. De meeste nieuwe smartphones van vandaag beschikken over zo’n chip waarmee je kunt betalen met je telefoon. De iPhone toestellen van Apple beschikken echter niet over zo’n chip. Apple heeft op het laatste moment van de ontwikkeling van de iPhone 5 de chip uit veiligheidsoverwegingen uit het toestel gehaald.