Eindelijk is het dan zo ver: de smartphone markt heeft een nieuw besturingssysteem erbij gekregen. Momenteel draaien de meeste toestellen in Europa op Android (zo’n 70% van alle smartphones) en Apple iOS (zo’n 20% van alle smartphones). Het aandeel van toestellen op Windows Phone stijgt langzaam maar is nog steeds een miniem aandeel. BlackBerry is in Europa bijna uit de markt gedrukt. Maar deze week zal Europa voor het eerst kennis maken met smartphones die op Firefox OS draaien.

Helaas zullen de toestellen nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. De eerste twee modellen zullen in Duitsland en Spanje verkocht worden. Het gaat om twee verschillende toestellen. In Spanje is het Firefox OS toestel aan de hand van Alcatel terwijl de eerste Firefox OS toestel van fabrikant ZTE is. De Spaanse telecomprovider Telefonica geeft aan dat het toestel van Alcatel ook naar andere Europese landen zal komen.

Firefox OS wordt vooral gezien als een alternatief voor Android en zal waarschijnlijk vooral op de goedkopere modellen te vinden zijn. Net als Android is Firefox OS open source. Dat betekent dat de broncode openbaar gemaakt wordt. In tegenstelling tot Android daarentegen kunnen fabrikanten met Firefox OS het besturingssysteem helemaal naar eigen wens aanpassen. Dit werkt helaas hetzelfde probleem dat Android nu heeft in de hand, nl. versie fragmentatie.

De twee grootste voordelen van Firefox OS zijn het feit dat het besturingssysteem op HTML5 gebaseerd is en dat Mozilla een non-profit organisatie is.
Firefox OS zal, in tegenstelling tot Android, echt open source zijn waardoor fabrikanten minder afhankelijk van Google zijn. Omdat het besturingssysteem op HTML5 gebaseerd is, is het makkelijk voor developers om apps te ontwikkelen voor het platform.