BlackBerry komt met een 5 inch “phablet” – een mengelmoes tussen een tablet en een smartphone. Tegenwoordig hebben zelfs de reguliere high end smartphones een beeldscherm van 5 inch maar voor een BlackBerry toestel is een beeldscherm van 5 inch tamelijk groot. Daarnaast is het ook een verrassing dat BlackBerry in gaat zetten op een grotere maat. De BlackBerry Playbook was een experiment dat volgens CEO Thorsten Heins niet herhaald zal worden.

De grotere BlackBerry, de BlackBerry A10, is een nieuw toestel in de eerste reeks toestellen met het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 dat na 3 jaar zwoegen eindelijk operationeel is. Het was de bedoeling dat BlackBerry iedereen zou shockeren met de BlackBerry A10. Helaas voor BlackBerry kan het Canadese bedrijf niet zo goed geheimen bewaren en zijn er inmiddels talloze foto’s en video’s opgedoken op het discussieforum Tithe.

De BlackBerry A10 zal, vergeleken met de nieuwste smartphones van HTC en Samsung, geen hoogvlieger worden. Volgens de specs die op Tithe geplaatst zijn, beschikt het toestel over een 1.7 GHz dual-core processor van Qualcomm, een Adreno 320 grafische processor en 2 GB werkgeheugen. Het aantal GB werkgeheugen kan echter opgevoerd worden. Wel is het zo dat, net als bij Windows Phone modellen, er minder rekenkracht nodig is waardoor een dual-core vaak nog redelijk kan opboksen tegen een quad-core processor. Verder beschikt de BlackBerry A10 over 16 GB opslagcapaciteit, een 8 MP aan de achterkant, een batterij met 2.800 mAh vermogen en een 5 inch AMOLED beeldscherm met een resolutie van 1.280 bij 720 pixels.

De BlackBerry A10 is dus vergeleken met de high end Android modellen geen krachtpatser maar het feit dat de smartphone niet op Android maar op BlackBerry 10 draait, speelt ook een rol. Het toestel zal rond dit najaar verschijnen en zal de nieuwste update van het besturingssysteem, BlackBerry 10.2, meekrijgen.