Een grootschalig onderzoek naar de toestanden in de Pegatron fabrieken heeft geleid tot een vroegtijdige bevestiging van de iPhone 5C. De iPhone 5C is de naam van de goedkopere iPhone modellen waar de laatste maanden veelvuldig over wordt gespeculeerd. Eerder kwamen via een aantal Chinese websites foto’s van deze variant van de iPhone op het internet terecht. De iPhone 5C zal beschikken over een plastic behuizing die overigens ook nog eens in een felle kleur gespoten is. Het toestel wijkt op het eerste gezicht qua uiterlijk redelijk van de reguliere iPhone 5 maar zal een lichter prijsje meekrijgen.

Helaas voor Apple is de reden van het onderzoek minder gunstig voor het Amerikaanse bedrijf. De instantie China Labor Watch heeft namelijk meerdere gevallen van kinderarbeid geconstateerd in de fabrieken van Taiwanese producent Pegatron. Daarnaast betaalt Pegatron ook te weinig loon aan haar werknemers en wordt er van de werknemers verwacht dat zij dag in, dag uit, lange dagen maken.

De organisatie heeft haar bevindingen over de werkomstandigheden in de fabrieken van Pegatrron verzamelt in een rapport. Ook in dit rapport zijn er verwijzingen naar de nieuwe variant van de iPhone. Zo wordt er in het rapport vermeld dat de iPhone 5C toestellen nog niet in de massaproductie fase zijn belandt. Daarnaast wordt er expliciet vermeld dat de werknemers van Pegatron onder andere een iPhone met een plastic buitenkant in elkaar monteren. Aangezien geen ander iPhone model over een plastic behuizing beschikt, moet dit wel over de nieuwe iPhone 5C gaan.

Mocht je niet afgeschrikt zijn over de minder fijne werkomstandigheden in de fabrieken van Pegatron dan hebben we nog een andere teleurstelling. Volgens het rapport van China Labor Watch zal de iPhone 5C inderdaad goedkoper worden dan de high end iPhone toestellen maar geeft aan dat de prijs van de iPhone 5 niet zo laag zal komen te liggen als men wellicht verwacht. Wel zal de iPhone 5C natuurlijk goedkoper worden dan de 600 – 700 euro die je normaliter voor een nieuwe iPhone zou betalen.