Ook HTC zal waarschijnlijk in de toekomst het Windows Phone besturingssysteem links laten liggen. Volgens techzine Digitimes wilt het Zuid-Koreaanse bedrijf zich volledig richten op haar Android toestellen. De laatste toestellen van HTC met Windows Phone dateren alweer van vorig jaar. De HTC 8X en de HTC 8S wisten echter niet indruk te wekken.

HTC ziet opnieuw haar verkoopcijfers dalen en alhoewel de HTC One ondanks alle productieproblemen goed presteert, zijn de financiƫle resultaten van HTC nog steeds niet positief. Ook de vooruitzichten voor de komende maanden zijn niet bepaald om vrolijk van te worden. Volgens Digitimes wilt HTC al haar bronnen nu gebruiken voor het ontwikkelen van Android toestellen.

Op het Windows Phone platform blijkt Nokia oppermachtig te zijn. Eerder leek het nog erop dat Nokia last zou ondervinden van het feit dat zowel Samsung als HTC ook Windows Phone toestellen op de markt zouden brengen maar de Lumia series verkopen stukken beter dan de HTC en Samsung toestellen met Windows Phone. Dit kan ook deels te maken hebben met het feit dat HTC en Samsung hun Windows Phone toestellen nauwelijks promoten.

Het stilletjes verlaten van de Windows Phone markt van HTC en Samsung is natuurlijk niet zo mooi voor Microsoft. Juist nu meer fabrikanten bereid waren om na de komst van Windows Phone 8 toestellen voor het platform te ontwikkelen, lagen de kansen voor het veroveren van een deel van de markt hoger dan met enkel Nokia als producent.

HTC heeft zelf nog niet officieel aangegeven dat zij stoppen met het uitbrengen van Windows Phone toestellen. Aangezien er na de HTC 8X en de HTC 8S geen nieuwe Windows Phone toestellen zijn uitgebracht en er ook geen geruchten rond een nieuw Windows Phone toestel van HTC rondgaan, kan in ieder geval worden aangenomen dat het ontwikkelen voor het besturingssysteem van Microsoft geen prioriteit heeft.