Vodafone heeft deze week bekend gemaakt dat zij haar netwerk gaan uitbreiden met een reeks kleinere zendpalen. Deze zendpalen zullen beschikken over AIR antennes en zijn een stuk kleiner dan reguliere zendpalen. Juist daarom kunnen deze zendpalen wel geplaatst worden op plekken waar de gemeente het niet toestaat om grotere zendpalen te plaatsen.

Nu Vodafone meer zendpalen kan plaatsen, hoopt de telecom provider de dekking van zowel haar 3G netwerk als het 4G netwerk te verbeteren. Laatstgenoemde moet nog echter geactiveerd worden. Het 3G netwerk was overigens al dekkend in heel Nederland. Op sommige plekken was het echter vanwege het gebrek aan zendpalen lastig om voor een grote groep gebruikers genoeg capaciteit op het netwerk te creëren voor het verwerken van al het verkeer.

De kleinere zendpalen die gebruik maken van de AIR antennes worden geleverd door fabrikant Ericsson. Het Zweedse bedrijf geeft aan dat alle onderdelen van de zendpaal tot één geheel gevormd zijn. Het resultaat is een kleinere, meer efficiënte en energiezuinige zendpaal dat betere prestaties voor zowel 3G als 4G internet oplevert.

In de nabije toekomst kun je als klant zelf zien hoe snel 4G internet van Vodafone is door langs een Vodafone of Belwinkel filiaal in jouw buurt langs te gaan. In deze winkels zal namelijk zo’n kleinere zendpaal worden geplaatst zodat je in de praktijk kunt ervaren hoe snel het netwerk van Vodafone straks zal zijn. De nieuwe zendpalen hebben de mogelijkheid om op twee frequenties signalen te ontvangen en te versturen waardoor het capaciteit van het netwerk aanzienlijk wordt vergroot.