De Zuid-Koreaanse fabrikant besteedt nog steeds veel aandacht aan de ontwikkeling van Tizen OS – het eigen besturingssysteem dat samen met chipfabrikant Intel ontwikkeld wordt. Samsung heeft haar grootste successen behaald met haar Android toestellen. Dankzij de Galaxy reeks is Samsung momenteel de grootste speler in de wereld van de smartphones. Alleen Apple komt qua marktaandeel in de buurt. Samsung is echter van mening dat het niet altijd voort kan borduren op de Android reeks en zoekt naar een alternatief.

Het is duidelijk dat het plan B van Samsung niet gebaseerd zal zijn op Windows Phone. De Samsung Ativ S en Ativ Odyssey waren geen grote verkoopsuccessen. Daarnaast werd er maar een klein deel van het marketingsbudget besteedt aan het aanprijzen van de Windows Phone toestellen. De smartphones uit de Ativ reeks waren meer een bewijs dat Samsug de capaciteiten heeft om Windows Phone toestellen te ontwikkelen dan een indicator van de toekomst plannen van Samsung.

Het ligt meer voor de hand dat Samsung zich gaat richten op haar eigen besturingssysteem, Tizen. Het besturingssysteem werd begin van dit jaar nog tijdens het MWC groots gepresenteerd. Er is echter nog geen high end Tizen toestel op de markt verschenen en er zijn ook nog geen speculaties rondom een dergelijk toestel. De CEO van Sasmung, J.K. Shin, geeft echter aan dat Tizen OS een belangrijk project is voor de toekomst van Samsung.

Het is begrijpelijk dat Samsung graag de opties open houdt qua besturingssysteem. Nu het succes van Samsung gekoppeld is aan Android en Android in handen is van Google, is Samsung afhankelijk van een andere partij. Daarnaast is de markt van Android telefoons inmiddels behoorlijk verzadigd waardoor het steeds lastiger wordt om iets nieuws op de markt te brengen.