Afgelopen week is er een heisa ontstaan na een artikel dat werd gepubliceerd op het techzine Anandtech. In het artikel maakte Anandtech melding dat Samsung de ROM van de Samsung Galaxy S4 toestellen zodanig heeft aangepast dat het toestel bij het opstarten van één van de vele Benchmark apps automatisch de processoren (zowel CPU als GPU) sneller laat rekenen. In de praktijk komt dit neer op een boost van tussen de 5-10%. Deze boost is echter alleen zichtbaar tijdens het draaien van Benchmark apps en is daarom niet terug te zien bij normaal gebruik van de Samsung Galaxy S4.

Na het publiceren van de artikelen werd Samsung dan ook al snel overladen met vragen over het fenomeen. Samsung ontkent dat de ROM speciale instructies bevat die ervoor zorgen dat het toestel tijdelijk betere prestaties levert om zo betere benchmark resultaten te behalen. Samsung laat door middel van een mededeling op haar website weten dat er geen extra maatregelen zijn genomen om de Samsung Galaxy S4 beter te laten presteren in benchmark tests. Samsung geeft aan dat er een boost mogelijkheid in de Samsung Galaxy S4 aanwezig is, maar deze mogelijkheid is niet specifiek bedoeld is voor benchmark tests en dat deze optie bij verschillende apps ingezet wordt.

Anandtech blijft bij haar standpunt dat de Samsung Galaxy S4 een module bevat die het apparaat beter laat presteren wanneer specifieke benchmark applicaties worden opgestart. In een vervolg artikel hebben zij gespecifeerd waar deze regel in de module te vinden is en daaruit blijkt dat het goed mogelijk is dat er inderdaad een regel is toegevoegd die de prestaties van de Samsung Galaxy S4 tijdelijk verbeteren t.b.v. betere benchmark resultaten.