Gisteren was het dan eindelijk zover: Android 4.3 is eindelijk klaar voor gebruik, althans, als je over een Google Nexus toestel beschikt. Voor andere smartphones is het nog even wachten want het nieuwe besturingssysteem moet eerst worden getest met de eigen software schil van de smartphone fabrikanten. Sony is de eerste smartphone fabrikant die het schema voor de uitbreiding naar Android 4.3 bekend heeft gemaakt. De Japanse fabrikant heeft aangekondigd dat alle Xperia modellen van dit jaar een uitbreiding naar Android 4.3 zullen krijgen.

Uit het gepresenteerde schema blijkt dat de eerste uitbreiding in de planning een Android 4.2 uitbreiding voor de Sony Xperia ZR en de Sony Xperia Tablet Z zal worden. Deze uitbreidingen zullen rond augustus worden uitgerold. Daarnaast wordt door de fabrikant aangegeven dat uiteindelijk alle moedellen van dit jaar een uitbreiding naar Android 4.3 zullen ontvangen. Er wordt echter geen datum voor deze uitbreiding. Aangezien twee van deze toestellen in augustus eerst een uitbreiding naar Android 4.2 zullen krijgen, kan er vanuit worden gegaan dat de Android 4.3 update de eerste komende maanden nog niet beschikbaar zal zijn.

Modellen van Sony die voor 2012 op de markt zijn gebracht, zullen geen Android 4.3 uitbreiding ontvangen. Het is ook nog lang net zeker of alle modellen van vorig jaar deze uitbreiding zullen ontvangen. Een aantal modellen uit 2012 wachten nog op de uitbreiding voor Android 4.1. Sony geeft aan dat een aantal modellen meteen een uitbreiding naar Android 4.3 zullen krijgen maar sluit niet uit dat een deel van de Sony modellen uit 2012 geen Android 4.3 uitbreiding zullen krijgen.

Het beleid van Sony omtrent Android uitbreidingen heeft in het verleden tot veel protest bij haar gebruikers geleid. Zelfs gebruikers van Sony modellen uit de hoogste prijsklasse moesten in het verleden lang wachten op de nieuwe versie van Android. Nu de Xperia reeks aan populariteit heeft gewonnen, doet de fabrikant er goed aan om haar klandizie niet teleur te stellen.