Android wordt deze maand uitgebreid met een nieuwe feature; de Android Device Manager. Met de Android Device Manager is het mogelijk om je smartphone te tracken. Zolang jouw smartphone of tablet voorzien is van Android 2.2 of hoger, kun je met behulp van deze tool smartphone terugvinden. Dit is niet alleen handig als je je telefoon kwijt bent, maar ook handig indien je iemand verdenkt van het stelen van je telefoon.

Het zat er dik in dat Google met een dergelijke feature op de proppen zou komen. De grootste rivaal van Google, Apple, heeft al jaren een soortgelijke feature waarmee een iPhone, iPad of zelfs MacBook teruggevonden kan worden. Ook Microsoft heeft een soortgelijke feature ingebouwd voor Windows Phone en ook smartphone fabrikanten zijn begonnen met het ontwikkelen van dergelijke tools.

In principe werkt de Android Device Manager dan ook hetzelfde als alle andere soortgelijke progamma’s. Vanaf een andere locatie kun je via de applicatie de smartphone vinden door een ringtone af te laten spelen. Het maakt niet uit of het volume uitgeschakeld is op de telefoon; de ringtone zal op maximaal volume worden afgespeeld. Als het toestel zich dus ergens in de buurt bevindt, moet je deze kunnen vinden.

Daarnaast kun je via de Google Maps app precies zien waar je toestel zich op dat moment bevindt. Mocht het toestel niet op een plek zijn waar jij bent geweest, dan kun je er voor kiezen om het toestel te blokkeren om zo jouw persoonlijke gegevens te beschermen.

Er is één nadeel aan de feature en dat is het feit dat je niets kunt doen zodra de smartphone uitgezet is. Dit is echter ook het geval met dezelfde features van concurrenten als Apple en Microsoft.